Menu Content/Inhalt
Home arrow Recepten en bakvragen arrow Bladerdeeg arrow Fijne appeltaart van bladerdeeg
Fijne appeltaart van bladerdeeg PDF Afdrukken E-mail

Voor een springvorm van 25 cm doorsnede.

0,5 pakje diepvries bladerdeeg (5 plakjes)
2 dl melk
vanillestokje
2,5 afgestreken eetlepels bloem
100 gram suiker
zout
3 eidooiers
geraspte citroenschil
bloem voor het uitrollen
1 kg zacht zure appels citroensap
1 eetlepel boter of margarine
2-3 eetlepels kristalsuiker

De deegplakjes van elkaar halen en naast elkaar neerleggen om te ontdooien. In die tijd de vanillecreme maken. (Meestal neem ik zelf de dubbele hoeveelheid om wat meer vulling te hebben, maar probeer zelf uit, welke verhouding je het beste ligt). Melk op het vuur zetten met het in de lengte doorgesneden vanillestokje aan de kook brengen en 5 minuten laten trekken. De bloem in een kom vermengen met de suiker, iets zout, de eidooiers en geraspte citroenschil. De vanillemelk van het vuur nemen en het stokje eruit halen. De melk langzaam en al roerend bij de bloemmassa schenken. Alles weer terug doen in de pan en op een zacht vuur onder goed roeren dik laten worden. (niet meer laten
koken, bijna tot tegen de kook aan) De pan van het vuur nemne en de creme onder veelvuldig roeren koud laten worden. er mag geen vel op komen. Het ontdooide bladerdeed op een met bloem bestoven oppervlak dun uitrollen. De springvorm met koud water afspoelen en het deeg erin leggen met een rand van 1 cm hoogte. De vanillecreme gelijkmatig over de bodem uitstrijken. De appelen schillen, in vieren snijden, klokhuizen eruit halen, en de partjes in dunne schijfjes snijden. Deze direct met citroensap bedruppelen om verkleuren te voorkomen. De appelschijfjes als een krans dakpansgewijs op de creme schikken en het middendeel ermee opvullen. De bovenkant met gesmolten boer of margarine bestrijken en de kristalsuiker erover strooien. De vorm op een rooster op de onderste richel van een hete oven schuiven (250 graden C) De baktijd is 25 minuten of totdat de bovenkant lichtbruin van kleur is.

 
< Vorige   Volgende >