Menu Content/Inhalt
Home arrow Recepten en bakvragen arrow Vragen en Recepten arrow Mijn brood rijst helemaal niet!
Mijn brood rijst helemaal niet! PDF Afdrukken E-mail

Hier zijn een aantal redenen voor te geven.
Zijn de gist en het zout gescheiden van elkaar toegevoegd? Dus bijvoorbeeld eerst de gist en als laatste het zout? Wanneer zout en gist samen worden toegevoegd zal de gist niet meer werken omdat het zout de gistcellen vernietigt.

Waren alle grondstoffen op kamertemperatuur? Vooral als melk uit de koelkast komt is het te koud. Warmt U het dan op in een pannetje dan is het te vlug te warm. De temperatuur moet zijn zoals U het in een zuigfles zou doen voor een baby. Bacteriën (in dit geval gist) vermenigvuldigen zichzelf het snelst bij 30-37 C. (lichaamstemperatuur)

Hebt U lang genoeg gekneed? Kneden is het belangrijkste wat er is in brood bakken. Ook het zogenaamde opmaken hoort hiertoe. Druk hiertoe de deegbal uit tot een grote lap (kost moeite) ongeveer ter grootte van Uw bakblik. Sla de linker- en rechterkant naar binnen en rol het op zoals een vaatdoek. Leg het in het bakblik met de sluiting naar beneden. Heeft het te rijzen deeg niet op de tocht gestaan? Is te voorkomen door het met een vochtige doek te bedekken. Is ook beter voor het vermenigvuldigen van de gist.

Heeft het te rijzen deeg rustig gestaan? Soms zakt het deeg in als er plotselinge bewegingen zijn. Voor de hand liggende vraag, maar was de gist (vers of droog) wel vers? Verse gist moet brokkelig zijn. Het is ongeveer 3 weken houdbaar in de koeling. Droge gist is in principe werkzaam tot de tenminste houdbaar datum op de verpakking. Eenmaal geopend loopt de werkzaamheid terug. De werkzaamheid houdt ongeveer op na 3-4 maanden. Zie ook: Hoe kan ik grote(-re) verpakkingen gist aanbreken en bewaren?

 
< Vorige   Volgende >