Menu Content/Inhalt
Allinson brood PDF Afdrukken E-mail

(recept beschikbaar gesteld door Tjitte de Vries en Ati Mul)
Dit is het brood dat het meest in Engeland en Schotland thuis wordt gebakken. Dit recept is goed voor twee stevige broden.

Benodigd:
1200 gr. volkoren tarwemeel
11 gr. gedroogde gist.
2 theelepels gewone honing (vloeibare; geen honing met een sterke smaak)
650 ml. lauwwarm water of melk
20 gr. boter (Blue Band mag, maar geen Becel of andere margarine met allerlei toevoegingen die bitter worden als ze in brood worden meegebakken)
20 gr. zout

Werkwijze:
Werk in een droge warme omgeving (plm. 22-24 graden C.) en op een warme, houten ondergrond. Vermijdt tocht op deze plek. Een tochtvlaag kan gerezen deeg geheel in elkaar laten zakken.
Smelt de boter en roer deze door het lauwe water of de lauwe melk. Roer hier ook de honing doorheen.
Zeef het meel zodat het luchtiger wordt. Gooi de zemelen terug en roer het met de droge gist (Bruggeman) er goed doorheen. Roer geleidelijk het lauwe vocht er doorheen. Voeg het zout toe en roer het er goed doorheen. Kneedt alles goed met de vingers totdat de kleefkracht is verdwenen. Maak een bol van het deeg en kneed dit 10 minuten lang door het te strekken met de ene hand en met de andere telkens om te slaan. Hard slaan mag.
Maak een kom vettig met slaolie of olijfolie. Rol hier de deegbol heen en weer in zodat er een vettig laagje op komt dat korstvorming tijdens de rijs tegengaat. (In Engeland stopt men de deegklomp ook wel in een vettige plastic zak om te rijzen.) Laat het deeg op een droge, warme plaats waar géén tocht is, 30 minuten rijzen.
Verdeel het deeg in twee stukken. Maak er rechthoeken van op de breedte van het broodblik. Rol de rechthoek strak op en leg hem in het ingevette broodblik, dat eventueel ook nog even bestoven kan worden. Bedek de twee broden met een theedoek en laat het deeg een tweede keer 30 minuten rijzen of totdat het deeg in omvang is verdubbeld.
De oven kan nu voorverwarmd worden op 240 graden C.of stand 9 (stand 8 of 220 graden C. in een turbo-oven.). Zet een blik of een brede schotel met warm water in de oven om voor een vochtige atmosfeer te zorgen.
Zet de oven een stand lager (220 graden C.). Zet de broodblikken iets lager dan het midden van de oven en bak de broden gaar in 35 minuten. Om te voorkomen dat de korst te bruin wordt, kunnen de broodblikken na plm. 20 minuten afgedekt worden met een vel aluminiumfolie. Zet na 35 minuten de oven op stand 0 (uit dus), laat de ventilator draaien en laat de broden nog 10 minuten in een gesloten oven nagaren.
Draai de broodblikken om zodat de broden eruitkomen, leg ze op een rooster op een tochtvrije, niet te koude plek. Dek ze af met droge, schone theedoeken. Laat ze een nachtje overstaan, want de volgende morgen zijn ze op hun best. Door de honing blijven de broden 5 tot 6 dagen vers.
In Engeland wil men wel eens een tabletje vitamine C (ascorbinezuur) verpulveren en met de gist in het meel meeroeren. De tweede rijs wordt dan achterwege gelaten.
Om de bovenkant mooi te laten uitrijzen zonder dat het deeg uit de aankomende korst knapt, kan men het brood voor het bakken in de lengte inknippen of een vijftal of zestal schuine inkervingen maken. Men kan in alle gevallen de bovenkant nat maken met een schone kwast met lauw water en bestrooien met geplette tarwekorrels, sesamzaadjes of papaverzaadjes (maanzaad). Rijstemeel of -bloem zorgt voor een tijgerbrood. Men kan de bovenkant ook bestrijken met een door elkaar geroerd ei zodat er een glimmende korst ontstaat.

 
< Vorige   Volgende >