Menu Content/Inhalt
Home arrow Recepten en bakvragen arrow Brood arrow Boekweit-Gember Brood
Boekweit-Gember Brood PDF Afdrukken E-mail

(recept beschikbaar gesteld door Tjitte de Vries en Ati Mul)

Benodigd:
750 gr. ongebleekte tarwebloem
200 gr. natuurbloem
150 gr. boekweitgrutten
(eventueel 60 gr. broodverbeteraar)
11 gr. Bruggeman gedroogde gist
25 gr. bruine baster suiker
100 gr. gesuikerde gemberstukjes
650 ml. lauwe melk
1 ei
1 eetlepel (vloeibare) bijenhoning
25 gr. roomboter
20 gr. zout

Werkwijze:
Werk in een warme keuken. Zeef de bloem, roer er de grutten, het gistpoeder, de bruine basterd en de tot fijnere stukjes geknipte gemberbrokjes doorheen. Bakgember (gesneden gember in potjes) mag ook, maar laat deze eerst goed uitlekken. Gebruik het sap later voor bij de pannekoeken.
Laat de boter smelten in de lauwe melk, roer er het losgeklopte ei en de honing (neutrale smaak) doorheen. Roer dit langzaam door het bloemmengsel en voeg er het zout bij. Kneed het ongeveer 15 minuten met in de laatste tien minuten regelmatig strekken, rekken en opbollen.
Weeg het deeg af in twee delen van ruim 2 pond en laat deze 30 tot 40 minuten rijzen in een warme, vochtige omgeving (plm. 30 ºC.). Vet intussen twee broodblikken in.
Sla hierna de lucht uit de twee gerezen degen en kneed ze uit tot elk een lap die de breedte heeft van het broodblik. Rol de lap zo strak mogelijk op. Zet het laatste einde eventueel vast met wat vocht. Leg de rol met de naad naar beneden in het ingevette en eventueel met wat bloem bestoven blik. Knip de bovenkant in de lengte in of geef het zes scherpe inkepingen. Maak eventueel de bovenkant nat en bestrooi het met wat sesamzaad.
Laat de twee broden 45 minuten rijzen, tot de bovenkant duidelijk boven de blikranden uitgerezen is. Bak ze daarna in 40 minuten op 200 ºC. Laat de broden uitdampen op een rooster met een droge theedoek er overheen. Snij ze pas de volgende morgen aan. Ze blijven vijf tot zes dagen vers. Ze kunnen in de vriezer enkele maanden lang worden bewaard.

 
< Vorige   Volgende >