Menu Content/Inhalt
Broeder PDF Afdrukken E-mail

Hier een recept van mijn oma,
zij heeft het weer van haar moeder, het is dus een oud en oer hollands recept.
het werd van oudsher, en door mijn oma op een petroliumstel gedaan, maar ik
heb van mijn moeder geleerd om het op gas te doen.(nu maak ik het op een keramisch pitje)
het is een erg simpel maar smakelijk recept, het vraagt alleen wat geduld voor het te eten is.
het is een soort van brood en gaat onder de naam ;BROEDER

nodig;
een pak zelfrijzendbakmeel (500gr)
+/_  0.5 liter melk
2 eieren
gewelde rozijnen
wat zout
klontje boter
wat plakjes ontbijtspek.
een grote pan
en een oude krant

voor het bijbehorende kaneelpapje heb je nodig;
wat maizena
suiker naar smaak
kaneel naar smaak
en melk

maak van de maizena en melk een warmepap en maak hem af met de suiker en kaneel.
doe alle ingredienten, op de rozijnene na, in een kom en maak hier een beslag van.
meng nu de rozijnen erdoor.
de grote juspan eerst licht invetten en dan bekleden met de ontbijtspek, en wat snippertjes boter.
giet het deegbeslag erin.
zet de pan op het kleinste pitje en zet de deksel er schuin op, leg de oude krant als een dak op de deksel.
laat het beslag zachtjes garen.
de broeder kan omgekeerd worden als het deeg bovenop geheel droog is.
keer de pan met de deksel erop onderste boven en laat het brood op de deksel landen.
leg wederom wat botersnippers in de pan met een plakje ontbijtspek, en laat de broeder weer in de pan glijden.
laat de broeder nu nog een half uur nagaren en kleuren aan de onderkant.
let erop dat je de warmte bron de tijd geeft de broeder te garen, anders verbrandt hij.
de tijd die het nodig heeft om gaar te worden hangt af van de grote van de juspan, maar gemiddeld 4_5 uur totaal.
(doe het beslag echter niet in een kleine juspan, hetdeeg wordt dan tehoog, en te dik om mooi en gelijkmatig te garen, plus dat de broeder dan minimaal een uur of 7 nodig heeft eer hij gaar is, dit is mijn eigen ervaring althans.)
pas als de broeder klaar is het kaneelpapje koken.
snij een plak van de warme broeder af schep er een lepel kaneelpap over en smullen maar.

een broeder van dit recept is genoeg om een gezin van 4-6 personen te voeden.
hou je niet van een kaneel papje besmeer de plak broeder dan met roomboter en bestrooi met suiker.

met groetjes uit vierpolders
bea dunk

 
< Vorige   Volgende >