Menu Content/Inhalt
Home arrow Recepten en bakvragen arrow Brood arrow Doris Grant brood
Doris Grant brood PDF Afdrukken E-mail

(recept beschikbaar gesteld door Tjitte de Vries en Ati Mul)
De Engelsen waren in de jaren zestig het voorgesneden zachte fabrieksbrood moe en het brood waarvan Doris Grant het recept publiceerde werd in korte tijd erg populair. Het wordt op de gehele wereld gebakken. Het is de gemakkelijkste manier om brood te bakken.
Het oorspronkelijke recept voor 3 broden volgt hieronder.
Men wil wel eens een half ons of een heel ons meel vervangen door dezelfde hoeveelheid havermeel, gerstemeel of boekweitmeel.

Benodigd:
1500 gr. volkoren meel
1 1/2 zakje Bruggeman gist *)
2 flinke theelepels vloeibare honing of zwarte molasse
1250 ml. lauw water of melk
25 gr. zout

*) Doe de inhoud van een tweede pakje Bruggeman op een schoteltje en schud het voorzichtig tot een vlak laagje. Deel nu op het oog in twee delen. Schuif met een mes een half deel bij het meel. Doe de rest terug in het zakje. (In de molenwinkel een gratis maatbekertje verkrijgbaar dat precies de helft van een zakje gist is).
Werkwijze:
Vet 3 broodblikken in. Bestuif ze eventueel met wat meel.
Zeef het meel in een lauwwarme kom. Zorg dat het meel niet te koud is. Een ideale bakomgeving is droog, tochtvrij en tussen 22 en 24 gr. C.
Roer de droge gist door het meel. Roer de honing door het lauwe water of de lauwe melk. Roer dit mengsel door het meel. Werk met de hand van buiten af naar binnen. Strooi het zout er doorheen. Werk alles goed door elkaar.
Het deegmengsel is kleverig maar niet nat. Als het te nat is, voeg er eventueel nog 50 gr. meel bij.
Verdeel de deegklont in drie delen. Zorg ervoor dat de drie broodblikken lauwwarm zijn. Leg in elk broodblik een deel van het deeg. Bedek ze met een theedoek en laat ze 20 minuten op een warme plek rijzen of totdat de bovenkant van het deeg 1 1/2 cm. van de rand van het broodblik is verwijderd.
Verwarm de oven voor op 200 gr. C. (in een turbo-oven 190 gr. C.) Gasstand 6. Bak de broden in 35-40 minuten. (Eventueel halverwege bedekken met een vel zilverfolie voor een mooie bruine kleur.)

NB..... ->
Voor toepassing in de broodmachine: pas de hoeveelheden aan volgens de voorschriften van de broodmachine.

 
< Vorige   Volgende >