Menu Content/Inhalt
Spinaziepastei PDF Afdrukken E-mail

Benodigd:
1 kilo spinazie (vers)
1 grote ui
ca. 150 g boter
5-6 eieren
125 g feta (of iets meer)
zout en peper
1 mespuntje nootmuskaat
250 g bladerdeeg


Werkwijze:
De spinazie wassen en steeltjes verwijderen. Maak de spinazie zo droog mogelijk (bv. in een slamolen of tussen twee vellen keukenpapier) en snijd hem daarna klein. Ui schillen en en snipperen. In een gedeelte van de boter de gesnipperde ui glazig fruiten. Voeg dan de spinazie toe en laat die even meesmoren.

Haal de pan van het vuur en laat de spinazie afkoelen. Verwijder het nog losgekomen vocht en roer vervolgens de schuimig opgeklopte eieren, de schapekaas, zout, peper en een mespuntje nootmuskaat door het spinazie-uimengsel

Een bakblik van ca. 28 cm doorsnee en 5 cm hoog beleg je vervolgens met  vellen bladerdeeg. Elk vel afzonderlijk met gesmolten boter insmeren. De vellen bladerdeeg mogen elkaar gerust overlappen of over de rand hangen. Rol het bladerdeeg op een bebloemde ondergrond zo dun mogelijk uit (of je gebruikt natuurlijk diepvries bladerdeeg kant en klaar)

Leg het spinaziemengsel erop en dek het vervolgens af met vellen bladerdeeg, die je ook afzonderlijk met gesmolten boter bestrijkt. Druk de randen van bet bladerdeeg goed tegen elkaar aan en bestrijk de bovenkant van de pastei nogmaals mer gesmolten boter. Met een vork of scherp puntig mes kunt je  enkele gaatjes prikken in de bovenkant, op die plaatsen waar vrijwel geen vulling zit, om de stoom te laten ontsnappen.

Zet het bakblik in een voorverwarmde oven (ca. 175-200°C of stand 3-4) en laat de pastei in ruim 1 uur goudbruin en krokant bakken. Haal hem daarna uit de oven, laat hem wat afkoelen en snijd hem in vierkante plakken.of in punten

Al variatie kun je natuurlijk ook verse mint, dille en/of peterselie erin verwerken dat is ook erg lekker!

Heel geschikt voor vegetariers!

 
Volgende >