Menu Content/Inhalt
Home arrow Recepten en bakvragen arrow Brood arrow Basis Broodbakrecept
Basis Broodbakrecept PDF Afdrukken E-mail

Algemeen recept:

Benodigd:
500 gram volkoren tarwemeel (voor een lichter brood gebruik 50% bloem en 50% meel)
300 - 340 ml lauw water (voor een brood met tarwemeel tot 340 ml)
10 gr. zout
25 gram verse gist of 5 gram droge gist
1 tl. suiker
1 klontje boter

1) Doe het zout onderin de mengkom en het meel er bovenop.
2) Als u verse gist gebruikt dan moet u dit oplossen met een gedeelte van het lauwe water en de suiker.
3) Als u droge gist gebruikt doe dit droog boven op het meel samen met de suiker.
4) Nu het water toevoegen en de boter er goed door kneden totdat U een soepele bal krijgt, desnoods een beetje meel of water toevoegen als het deeg te nat of te droog is.
5) Minstens 10 minuten goed kneden.
6) Zet het deeg in een ingevet broodblik en laat ca. 1 – 1½  uur rijzen met een licht vochtige theedoek eroverheen of in de oven op 50 C. (met de ovendeur op ‘n kier).
7) Als het brood goed gerezen is bakken in een hete oven van 225 C. gedurende ca. 40 minuten.
8) Het brood is gaar als het hol klinkt als u er opklopt. Voor een mooie bruine korst bestrijken met wat water zodra het brood uit de oven komt.


Bakken in de broodbakmachine:

Omdat er zoveel verschillende machines zijn met verschillende maten is het moeilijk om een standaard recept te maken maar als u er vanuit gaat dat 500 gr meel 3 dl water nodig heeft en voor iedere 100 gr extra meel ongeveer er ½ dl water bij komt dan kunt u een recept aanpassen.

Een basis recept is dus :

500 gram meel of bloem (voor een lichter brood gebruik 50% bloem en 50% meel)
300 - 340 ml lauw water (voor een brood met tarwemeel tot 340 ml)
5 gr. droge gist (Bruggeman)
10 gr. zout
1 tl. suiker of honing
1 el. boter of olie

1) Doe het water altijd als eerste dan mengt het beter.
2) 10 gr. zout en klontje boter of olie
3) 500 gr. meel of bloem
4) gist en suiker

Broodverbeteraar kan ook toegevoegd worden om een betere resultaat te krijgen. Vooral bij een volkoren of meergranen brood is dit aan te raden.

Brood extra’s zoals zonnebloempitten, vlokken enz. kunnen als extra bijgevoegd worden, het gewicht van het meel blijft hetzelfde. Als u wit brood bakt dan is het lekkerder om melk te gebruiken i.p.v. water. Ook kunt u bijvoorbeeld tomaten sap gebruiken om een ander soort brood te bakken.

 
Volgende >