Menu Content/Inhalt
Home arrow Recepten en bakvragen arrow Brood arrow Gember Thee Brood (voor 2 broden)
Gember Thee Brood (voor 2 broden) PDF Afdrukken E-mail

(recept beschikbaar gesteld door Tjitte de Vries en Ati Mul)

Benodigd:
750 gr. natuurbloem
100 gr. gerstemeel
150 gr. volkoren tarwemeel
150 gr. patentbloem
60 gr. broodverbeteraar (indien gewenst)
11 gr. Bruggeman droge gist
25 gr. bruine suiker
650 ml. lauwe melk
1 ei (omgeroerd in een kopje)
1 volle eetlepel citroenrasp
1 volle eetlepel natuurhoning (milde smaak, geen thijmhoning of iets dergelijks)
25 gr. boter (roomboter of blueband; olijfolie mag ook; geen Bedcel of soortgelijke margarine die bij het bakken een bittere smaak na kunnen laten)
75 gr. goed uitgelekte fijn gesneden gember (bakgember)
20 gr. zout

Werkwijze:
Meng eerst de droge stoffen goed door elkaar. Roer vervolgens de natte stoffen, behalve het zout, door de lauwe melk. Smelt eventueel de boter tevoren lichtjes. (Het gembervocht kunt U later weer gebruiken bij de pannenkoeken). Roer het natte mengsel geleidelijk door het mengsel van meel. Voeg daarna het zout toe en roer alles nog eens goed door elkaar. Laat het geheel 5 tot 10 minuten rusten.
Kneed de deegbal gedurende 10 minuten goed met strekken en omslaan. Weeg de deegbal en verdeel hem in twee gelijke degen van ruim 1 kg. Leg het ene deeg onder een keukendoek tegen het uitdrogen. Kneed het andere deeg nog even vijf minuten goed door. Doe daarna hetzelfde met het eerste deeg.
Laat beide degen 30 minuten rijzen totdat de omvang ongeveer verdubbeld is. Maak intussen twee broodblikken (30 cm) klaar door ze in te vetten en te bestrooien met meel. Sla de lucht uit de beide degen, kneed ze licht, maak een deeglap van ongeveer 28 cm breed en rol deze stevig op. Bestrooi de bovenkant van de rol eventuel met wat sesamzaad en leg hem in een bus. Snij de bovenkant in op de Franse manier met zes schuine inkepingen of op de Hollandse manier met een knip in de lengte.
Laat de beide broden nu 45 minuten rijzen op plm. 30 ºC. in een oven waarin een schotel met heet water is gezet. Zet hierna de schakelaar op 200 ºC en bak de broden in 40 minuten gaar. (Na ongeveer 18 minuten kunnen de broodblikken afgedekt worden met een strook aluminiumfolie om de lichtbruine kleur te bewaren.) Bij het uit de oven halen kan de bovenkant met een kwast met water worden bestreken voor een glimmende kleur.

 
< Vorige   Volgende >