Menu Content/Inhalt
Home arrow Recepten en bakvragen arrow Brood arrow Challah (joods brood)
Challah (joods brood) PDF Afdrukken E-mail

Joods feestbrood met een zetseldeeg. een zetseldeeg ontwikkeld zich 8 - 10 uur voordat het eigenlijke deeg wordt gemaakt. Het deeg wordt vaak gevouwen, maar kan ook worden gevlochten. De vorm wordt gebruikt voor het Joodse nieuwjaar, en de betekenis is dan de eeuwigheid.

ingrediënten

ZETSELDEEG : 200 ml water, 225 gram bloem, 1 eetlepel kristalsuiker, 1 theelepel zout, 1,5 theelepel instantgist

VOOR HET DEEG, 2 eieren, 225 gram bloem, 1 eetelepel kristalsuiker,
1 theelepel zout, 50 gram gesmolten boter

VOOR DE AFWERKING
1 eierdooier, 1 eetlepel water, maanzaad

1. schenk water voor het zetseldeeg in de broodvorm. Voeg indien uw machine dit vereist eerst de vaste ingredienten toe.

2. Strooi de bloem er zo op dat het water volledig wordt bedekt. Voeg suiker en zout in afzonderlijke hoeken toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en strooi daar de gist in.

3. Zet de broodmachine op de deegstand, waar mogelijk op de stand basisdeeg. Zet de machine aan.

4. Schakel de machine na het kneden uit, maar laat het deeg er 8 uur in zitten met gesloten deksel.
Doe het indien nodig over in een kom, die u afdekt met een vochtige doek en wegzet.

5. Haal de broodvorm uit de machine en doe het zetseldeeg er (indien nodig) in terug. Voeg de eieren voor het deeg toe . Strooi de bloem erop. Voeg suiker , zout en gesmolten boter elk in een eigen hoek van de broodvorm toe. Zet de broodmachine op de deegstand, waar mogelijk op de stand basisdeeg. Druk op start. vet een bakplaat licht in

6. Leg de deeg na het kneden op een licht met bloem bestoven oppervlak. Sla het voorzichtig door en maak het deeg plat tot het ca. 2,5 cm dik is. Vouw beide kanten naar het midden, vouw het deeg dan dubbel en druk het dicht.

7. Rol het deeg met uw handpalmen langzaam tot een snoer met puntige uiteinden. Het moet zo'n 50 cm lang zijn. Draai het snoer tot een spiraalvorm en druk de uiteinden onder het brood dicht. Leg de spiraal op de bakplaat. Bedek het met een grote glazen kom of met licht ingevet cellofaan en laat het deeg op een warme plaats in 45-60 minuten tot bijna dubbele omvang rijzen.

8. Verwarm de oven voor op 190 graden. Klop voor de afwerking de eierdooier en het water in een kommetje. Strijk het mengsel op de challah. Bestrooi deze gelijkmatig met maanzaad en bak hem 35-40 minuten of tot het brood diepbruin is en hol klinkt als u on de onderkant klopt. Laat het afkoelen op een rooster.

 
< Vorige   Volgende >