Menu Content/Inhalt
Home arrow Recepten en bakvragen arrow Brood arrow Vierwindenbrood
Vierwindenbrood PDF Afdrukken E-mail

(recept voor 2 ronde vloerbroden)
(recept beschikbaar gesteld door Tjitte de Vries en Ati Mul)
Dit is een recept voor beginners die brood met de handen willen maken zoals echte bakkers het doen; voor degenen die onverwacht gasten krijgen en snel een smakelijk brood willen opdienen; of gewoon voor de liefhebbers van een goed meergranenbrood.
Dit recept begint met wat voor brood steeds het allerbelangrijkste is: het meel of de bloem, in dit geval het 7-granenmeel.

Ingrediënten
900 gr. 7-granenmeel licht
200 gr. natuurbloem
60 gr. broodverbeteraar
11 gr. Bruggeman droge gist
650 ml. lauwe karnemelk
(indien gewenst: 1 eetlepel vloeibare honing; het brood blijft dan nog langer vers).

Werkwijze:
Werk in een warme, tochtvrije omgeving van plm. 24 ºC..

Zeef meel en bloem, gooi de vezeltjes steeds weer erbij. Door het zeven worden bloem en meel die soms lang stonden ingepakt, weer luchtig.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar, het zout als laatste.

De toevoeging van broodverbeteraar hoeft niet, maar zonder duurt de rijstijd langer.

Ook de honing die vloeibaar moet zijn, is facultatief en beinvloedt het rijsproces. De honing houdt het brood twee tot drie dagen langer vers. De karnemelk houdt dit brood al vier tot vijf dagen vers.

Laat het deegmengsel enkele minuten rusten. Het mag beslist niet te droog zijn. Voeg er anders nog een of twee paplepels lauwe karnemelk aan toe.

Kneed het deeg 10 tot 15 minuten. Het wordt nu steeds taaier. Blijf het krachtig met de muis van de rechterhand strekken en met de linkerhand steeds omdraaien.


Verdeel het deeg in twee degen van plm. 920 gram. Kneed dit nog enkele minuten.

Laat de twee degen 20 tot 30 minuten rijzen onder een keukendoek in een omgeving van 25 to 35 ºC. Bijvoorbeeld de oven in de allerlaagste stand. Zet er een schotel met dampend water bij. De keukendoek hoeft dan niet.


Sla de lucht uit de deegstukken, kneed ze kort en stevig en vorm er een mooie ronde bal van. Druk de bal iets in elkaar zodat een ronde bol, een "boule", onstaat.

Maak een bakplaat vettig, bij voorkeur met olijfolie en bestuif hem met wat bloem. Leg de twee ronde degen erop. Snij met een scherp mesje bovenin een kruis. Wees niet te bang om te diep te gaan. Bestrooi de bovenkant met wat bloem.


Laat de twee degen opnieuw 20 tot 30 minuten rijzen. Vul de schotel met dampend water bij. Mochten de broden elkaar tijdens het rijzen op de plaat gaan raken, bestrijk de zijkanten dan licht met wat olijfolie.

Zodra de omvang van de broden is verdubbeld kan de oventemperatuur omhoog gezet worden tot 200 ºC.

Let erop: de broden blijven de eerste vijf minuten nog even door rijzen. Bak de broden af in 35 tot 40 minuten tot ze goudbruin van korst zijn en hol klinken als men op de bodem klopt. Zo niet, dan nog even 15 minuten laten nagaren in een afkoelende oven met een bijgevulde schotel met heet water.


Het brood kan meteen worden gegeten want het heeft een smakelijk korst. Maar het smaakt het beste als het eerst een nachtje mag bijkomen onder een theedoek.

 
< Vorige   Volgende >