Menu Content/Inhalt
Home arrow Recepten en bakvragen arrow Brood arrow Najaarsbrood met vruchtjes
Najaarsbrood met vruchtjes PDF Afdrukken E-mail

(recept beschikbaar gesteld door Tjitte de Vries en Ati Mul)

Dit najaarsbrood is ontstaan uit een aantal resten meel en bloem die elk te weinig waren voor een compleet brood, maar te goed om nog langer te laten liggen. Ook al hoort het thuis in de categorie van "tea breads", ik noemde het "najaarsbrood". Wie het bakt, zal vanzelf zien hoe ik op deze naam kwam. Het brood is prima voor bij ontbijt of lunch maar een boterham ervan is ook erg smakelijk als tussendoortje.

Ingrediënten:

Mix-1
200 gr. ongebleektebloem of natuurbloem
200 gr. zonneoogstmix
200 gr. waldkorn
200 gr. donker 7-granenmeel
100 gr. gerstemeel
200 gr. natuurbloem
60 gr. broodverbeteraar
13 gr. Bruggeman droge gist

Mix-2
600 ml. lauwe melk
30 ml olijfolie
50 gr. witte basterdsuiker
1 eetlepel citroenrasp
1 losgeklopt ei
1 eetlepel honing

En:
25 gr. zout.
200 gr. gedroogde vruchtjes, zoals in kleine stukjes geknipte gedroogde appel, abrikoos of pruim, doormidden geknipte sultana's, krenten, rozijnen.

Werkwijze: 
De ingrediënten uit mix-1 kan men naar eigen smaak variëren. Werk in een warme omgeving. Roer de soorten meel en bloem goed door elkaar. Als meel en bloem stevig waren verpakt, zeef het.

* Meng in de lauwe melk, die iets opgewarmd mag worden, de ingrediënten uit mix-2. Zorg voor goede olijfolie (eerste persing; ze moet lekker ruiken, anders is ze alleen nog geschikt om bakplaten en broodblikken mee in te smeren.) De honing moet een neutrale smaak hebben, omdat ze anders de smaak van de vruchtjes gaat overheersen.
* Het mengsel van gedroogde stukjes fruit hoeft niet te worden voorgeweekt. Roer de stukjes, die maximaal 2 cm groot zijn, door het mengsel van meel en bloem.


* Roer langzaam het lauwe (nu niet meer te warme) melkmengsel door het meel. Voeg het zeezout toe. Roer alles goed door elkaar. Laat dit even 5 minuten rusten.


* Kneed alles hierna 10 tot 15 minuten goed. Weeg de deegbal af en verdeel het in twee delen van elk ruim 2 pond. Kneed de beide deegdelen opnieuw goed door het te rekken en te strekken.


*Laat de degen 45 minuten rijzen in een warme omgeving. Kneed ze hierna nog even losjes en vorm er twee vloerbroden van, in een ronde of in langwerpige vorm. Snij de ronde degen bovenop in met een kruis, de langwerpige met 6 of 7 schuine sneden.


* Laat het deeg opnieuw 45 minuten rijzen of langer, totdat de omvang is verdubbeld. Bak de broden in 40 tot 45 minuten gaar in een oven op 190 ºC. Na 20 minuten mogen ze eventueel in zilverfolie worden gewikkeld om de bovenkant niet al te donkerbruin ta laten worden. Laat ze nog even 10 minuten nagaren in gesloten oven op nul-stand.


* Laat de broden een nacht overstaan op een rooster onder enkele schone theedoeken. Het brood kan zowel met kaas, ham of ander vlees als met zoet beleg worden gegeten.

 
< Vorige   Volgende >