Menu Content/Inhalt
Home arrow Recepten en bakvragen arrow Brood arrow Molenaarsbrood (Country Bread of Boules)
Molenaarsbrood (Country Bread of Boules) PDF Afdrukken E-mail
(recept beschikbaar gesteld door Tjitte de Vries en Ati Mul)

Ingrediënten
500 gr. 7-granenmeel licht
10 gr. zout
5 gr. Bruggeman droge gist
300 ml. lauwe karnemelk
(indien gewenst: 1 eetlepel vloeibare honing; het brood blijft dan nog langer vers).

Werkwijze:
Werk in een tochtvrije, warme omgeving van plm. 24 ºC..
Roer alle ingrediënten met één hand in een deegkom goed door elkaar.
Laat het nu 5 minuten rusten.
Ga het hierna op het licht met bloem bestoven werkblad kneden.
Het deeg is in het begin wat kleverig.
Is het te nat, voeg er dan wat meel bij, maar het mag niet te droog worden.
Is het te droog, kneed er nog wat lauwe melk doorheen.
Bij het kneden wordt het steeds steviger.
Na 10 tot 15 minuten kneden laten we het 60 - 80 minuten rijzen tot een verdubbelde omvang.
Vet een bakplaat in en bestrooi deze met bloem.
Verwarm de bakplaat alvast.
Sla hierna de lucht uit het deeg en maak er een mooie ronde bal van.
Laat de "boule" opnieuw een uurtje of langer, nu op de bakplaat, rijzen met een vochtige theedoek er overheen.
Verwarm de oven voor op 220 ºC. (gas 7).
Geef het brood bovenop met een scherp mesje een kruissnede.
Bestrooi het eventueel met wat sesamzaad of wat bloem, maar dit hoeft niet.
Bak het brood in 30 minuten tot het mooi goudbruin is.
Het brood is gaar als de korst bij het kloppen een hol geluid geeft.
Zo niet dan leggen we het gerust nog even tien minuten in de oven met eventueel zilverfolie er overheen om de goudbruine kleur niet al te donker te laten worden.



 
< Vorige   Volgende >